4 Juli

Lite sent eller kanske mycket sent så tänkte jag plita ner lite om vårt firande av 4 Juli och om mina tankar kring detta. Att få vara i USA och få vara med på firandet av 4 Juli är något som jag och Robert har pratat om i många år, det är något som man ser i många amerikanska filmer och det har liksom känts nästan lite mytomspunnet. Så hur var det då?

image

Vi hade ju mina föräldrar på besök ifrån Sverige och dagen till ära var faktiskt Robert ledig ifrån jobbet. Det var ju en måndag men det är ju en officiell helgdag här vilket i och för sig inte brukar hindra Robert ifrån att jobba men denna gången var alla lediga och så även han då. Vi tog en lugn morgon på hemmaplan klädde oss i de amerikanska färgerna för att sen åka ner till det lokala firandet i Issaquah kl 11.00.

Där var det karnevalståg där olika företag/föreningar men framförallt barn och husdjur gick som i en parad genom centrum, till barnens stora glädje så delade de flesta ut godis så när väl tåget hade passerat stog barnen med fickorna fyllda. Vi svenskar stod med gapande munnar inte för att karnevalståget på något sätt var mer påkostat, avancerat eller större än det som går igenom Karlshamn när det är Östersjöfestival utan för denna otroliga patriotism som finns hos amerikanerna. Respekten infann sig redan innan tåget började och mycket folk hade samlats längs med gatorna för att titta på det hela, helt plötsligt så hälsades alla välkomna i en lite skrovlig högtalare och en sångare sjöng nationalsången alla människor på gatan tystnade och ställde sig upp med handen över hjärtat för att visa vördnad till sitt land det var så att håren reste sig lite på armarna tyckte jag. Tåget började sedan med att borgmästaren med fru kom åkandes i en cab och vinkade på alla precis som på film.

Därefter kom brandkåren och polisen tätt följt av olika företag, föreningar och kyrkor.

Sist kom barnen oftast med tillhörande föräldrar och husdjuren. En lång ström med glada patriotiska amerikaner som är väldigt stolta över sitt land och inte rädda för att visa upp det. Mycket roligt att få se och uppleva och när tåget hade passerat så hade även vi svenskar blivit lite mer amerikaniserade och gick med stora leenden på ansiktena mot den stora gräsplanen där festen skulle fortsätta ett tag till.

IMG_1789
Här står vi och tittar med spänning på vad som händer 🙂

På gräsplanen så fanns det hoppborgar av olika slag, rockringar, styltor och annat skoj för barnen. De fick också chansen att hälsa och fotograferas med de olika maskotarna som hade gått i paraden. Lokala konstnärer och företagare sålde sina varor m.m. Allt i en ganska liten skala men med en väldigt familjevänlig inriktning.

Efter denna upplevelse åkte vi tillbaka hemåt för en härlig grillmiddag tillsammans och laddade om batterierna för kvällens fyrverkerier. Eftersom vi inte såg några fyrverkerier på nyårsafton så kändes det väldigt viktigt för oss att inte missa dem denna gången. Vi hade hört innan om mycket trängsel, trafikkaos och svårt med parkeringsplatser m.m. Så vi förberedde oss iför det värsta, valde ett ställe ganska nära oss, Lake Sammamish State Park (10 min med bilen kanske) och åkte i god tid hemifrån. När vi kom dit fanns det gott om parkeringsplatser och inget trafikkaos så långt vi kunde se. Barnen lekte en stund på lekplatsen och sen gjorde vi oss redo med picnic filten på stranden. Det var en hel del utav de hus som ligger runt sjön som sköt upp raketer innan det officiella fyrverkeriet så vi hade något att titta på hela kvällen. Det var ganska gott om folk som hade sökt sig ner till samma ställe som oss men eftersom parken är stor så blev det aldrig någon trängsel. Men det var en väldigt skön känsla att kunna sitta ner och njuta av fyrverkerierna utan att behöva frysa sönder som man gör på nyår där hemma i Sverige. En mycket trevlig upplevelse som borde finnas mer av i Sverige tycker jag också, mer fyrverkerier (under ordnade former) på sommaren tycker jag och varför firas inte Sveriges nationaldag med större pompa och ståt?!

Tilläggas ska också göras att bara de med tillstånd får skjuta raketer och att böterna vid överträdelse är ganska rejäla så vi märkte inte av något skjutande innan 4 Juli eller efter och det sköts bara på anvisade platser så man behövde inte vara rädd att sin fulla granne skulle skjuta av skallen på ens barn eller något annat liknande groteskt. Vet att jag överdriver en aning där men visst kan det kännas lite osäkert de närmsta dagarna innan nyår i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s