Star of the week

Nu är det Sams tur att glänsa, nästa vecka är han klassens ”Star of the week”. Vilket är jättestort för barnen när det är ”deras” vecka förstås, för mig som förälder är det mestadels en massa jobb och en hel del press och stress. Nu kommer den hela duktighets pressen fram på en helt annan nivå, vad ska jag hitta på som är nytt och kreativt och roligt? Som uppskattas av alla barnen, givetvis av Sam men också av pedagogerna på preschool och håller sig inom någorlunda rimliga gränser? Vad alla gör är en poster, man får med sig lite material hem ifrån preschool och sen är det fritt fram och skapa den som man vill. Jag hade dessutom glömt bort att Sam skulle vara ”Star of the week” nästa vecka för det var Robert som hade gått på senaste föräldrar mötet och skrivit upp Sam på denna veckan, i onsdags låg bara materialet där och väntade på mig vid hämtningen som en liten extra överraskning, för jag har ju inget annat för mig denna veckan när Robert är i Sverige och jag är ensam här hemma med 3 barn. Ja ja ingen mening att klaga bara att göra det, postern klipp och klistrade jag ihop ganska snabbt. Får ju skicka ett tack till Shutterfly och Wahlgreens där man bara kan skicka in sina fotografier via nätet och sen hämta upp dem 1 timme senare i affären, framkallade och klara = det kallar jag smidigt! Postern blev väl inte så avancerad men det är ett gäng 4-5 åringar som ska beundra den under en veckas tid känner jag, hur mycket tid och energi är det tänkt att jag ska lägga ner på det hela liksom?

IMG_1299
Sams ”Star of the week” poster.

Men hur ska lilla Sam kunna redovisa sin poster för de andra? Han som fortfarande blandar svenska med engelska och ingen riktigt förstår vad han säger? Hmmm det blir ju inte lätt detta tänkte jag! Efter lite funderande så fick det bli samma lösning som så många gånger förut, en film! Det tar ju en halv evighet vet ju alla ni som har suttit och försökt klippa ihop en film och dessutom så upptäckte jag att jag blir ju bara sämre och sämre på att fota och filma mina barn. Första barnet följer man och dokumenterar  väldigt noga varenda litet utvecklingssteg men Sam är tredje barnet! Det var inte så lätt att hitta filmer och foton av honom. Tidsbristen gjorde sig påmind så jag hade ingen möjlighet att göra en riktig djupdykning i alla våra elektroniska arkiv men lyckades skrapa ihop lite iallafall till en film om hans 4 åriga liv:

Så detta var vad jag har lyckats få ihop och nästa vecka får vi se vad de säger på preschool, om de gillar Sams poster och hans film 🙂

Måste få avsluta med en liten reflektion över en enkel skillnad mellan Sverige och USA. Att tala inför folk och att hålla redovisningar var något jag kom ihåg som något som var väldigt jobbigt under min skolgång. Men man måste ju ge amerikanerna en eloge till att de börjar i tid. Att redan vid 4-5 års åldern vänja sig att stå upp och prata framför alla sina kamrater gör dem ju till självsäkra och bekväma talare och det måste jag ju säga att de får med sig i tidig ålder, även om det i detta fallet bara handlar om en enkel poster med några bilder ifrån sitt liv.Men det ger ringar på vattnet tror jag, jag kommer ihåg när Hampus slutade Middle school i somras och hur jag då förundrades över dessa ungdomars förmåga att hålla tal inför så många människor (de kändes som blivande president kandidater hela bunten) men nu förstår jag att många av dem har fått lära sig detta redan innan de knappt kunde tala. Själv minns jag att det var något som kom ganska långt upp i skolåldern innan man tvingades fram och hålla sin första redovisning, klart att det inte kändes som något naturligt för mig då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s