Skolstart

Och idag kom då dagen som vi alla har längtat till samtidigt som vi har fruktat den, varit nervösa inför den och haft så mycket frågor kring den. Barnens första dag i skolan i USA!

Vi hade delat upp oss så Robert skulle följa Hampus till skolan och jag skulle följa Lova till skolan. Robert fick också ta med sig Sam eftersom Hampus kan lite mer engelska och Lova så då är det lite lättare att lämna honom själv en stund när Sam inte orkar mer eller så.

Robert och Hampus steg upp tidigt på morgonen, redan kl 05:30! De åt frukost och sen gick de gemensamt till Hampus skolbuss så att han fick se vart den går, hur den såg ut och hur det fungerar, skolbussen hämtar honom varje dag kl 7.02 bara 200 meter hemifrån. Därefter gick de hem för att ta bilen till skolan så här första dagen. De hade fått en rundtur på skolan av några andra elever när de kom dit, skolan är jättestor och de gick vilse hela tiden tydligen. Sedan fick de gå och köpa gymnastikkläder och notebooks i skolshoppen. Han kom därför försent till första lektionen som var ELL, som är engelskaträning för nya elever, bra start på nya skolan 😉 Hampus hade också fått ett eget skåp för sina skolböcker och ett skåp vid gymnastiken, alla skåp har sifferkombinationslås vilket är skönt, då kan han iallafall inte tappa bort några nycklar. Robert hade lämnat honom efter gymnastiken med ett schema i fickan där det stod vilka lektioner han hade och i vilka klassrum han skulle vara och sen önskat honom lycka till.

Hampus skola
Hampus skola
Hampus gymnastikkläder
Hampus gymnastikkläder

Hampus går inte i en speciell klass utan i Middleschool som det heter (åk 6-9) så läser man kurser som man själv har valt och de läser bara några ämnen i taget. Hampus går i skolan 7.40 till 14.05 varje dag förutom på onsdagar då han går mellan kl 10.10-15.20. De har ingen rast och bara 30 min lunchpaus varje dag. Mellan varje lektion har de 5 minuter så det gäller att skynda sig ut från lektionen, tillbaka till sitt skåp för att hämta sina böcker till nästa lektion och sen fort iväg dit. Eftersom Hampus inte hittar ännu så hade han kommit försent till en lektion idag, då fick han gå till receptionen och förklara varför han kom försent och där få en lapp som säger att det är okej typ och då blir han insläppt på lektionen, det är lite skillnad på disciplinen mot den svenska skolan kan man ju säga. Skoldagarna kan ju också kännas lite korta men eftersom de inte har någon rast och de har en hel del läxor så tror jag säkert att de hinner lära sig minst lika mycket som i den svenska skolan och han lär nog få lägga ännu mer tid på skolarbete här än i Sverige. För Hampus del blir det säkert väldigt tufft så här i början.

Idag åkte jag och hämtade Hampus när han slutade skolan för att visa honom vart bussarna går och vilken buss han ska ta osv. Inte helt lätt kan jag säga, även här är det ingen lång väntetid. När skolan ringer ut kl 14.05 så står alla bussarna uppradade utanför skolan och det var säkert 20 stycken skolbussar. Jag och Hampus hann inte mer än ut och titta på bussarna och börja leta efter vart bussnumrena stod osv förrän alla bussarna åkte iväg på en given signal. En lång karavan av bussar lämnade skolan och enligt schemat så lämnar bussen av Hampus hemma på busshållsplatsen kl 14.19 varje dag, ska bli spännande och se om han kommer med bussen imorgon. Jag får nog räkna med att hämta honom några gånger så här början innan han har lärt sig hur allt fungerar ordentligt. Kan ju också tillägga att skolan ser ut som på alla amerikanska filmer, stora långa korridorer med skåp längs väggarna. Korridorerna är helt tomma på folk fram tills klockan ringer då fylls de på nolltid av alla eleverna som rusar fram och tillbaka för att hinna i tid till nästa lektion, ett myller av ungar överallt. Jag hade Sam med mig idag och han sprang lite fram och tillbaka i korridoren medans vi väntade på att Hampus skulle sluta, då gick en personal förbi och sa till mig att det är nog bäst att du plockar upp honom innan klockan ringer för de kommer springa omkull honom annars och det hade hon nog alldeles rätt i. Jag skickar med en bild på korridoren före och efter klockringningen:

image
Före klockringning
image
Efter klockringning

Själv var han inte så positiv efter första skoldagen, han hade inte förstått så mycket på lektionerna, han tyckte det var svårt att hitta och han gillade inte att de hade så många läxor och prov. Vi får väl se om han ändrar uppfattning men jag misstänker att det kommer bli en ganska lång uppförsbacke så här i början.

Hampus efter första dagen i skolan
Hampus efter första dagen i skolan

Lova och jag vi tog lite sovmorgon istället. Lova går i skolan från kl 9.15-15.40 varje dag förutom på onsdagar då hon slutar kl 13.30 istället. Vi gick till skolan idag trots att det regnade och det var halt på gångvägarna, men det tar bara ungefär 10 min att gå så skolan ligger ju inte så långt hemifrån. Vi var där redan 8.45 idag och anmälde in oss i receptionen, Vi blev då visade till Miss Banksons klassrum. Det är Miss Bankson som är Lovas lärare och klassrummet låg i samma flygel som resterande av de 5 first graders klassrum ligger, så även Lovas skola är en riktigt stor skola. Dock behöver hon inte lära sig att hitta mellan klassrummen för hon är i samma klassrum hela tiden tillsammans med samma klass. Miss Bankson var en ung tjej som verkade jättetrevlig. Hon visade mig och Lova runt i klassrummet. Hon förklarade för Lova vart hon skulle hänga sin jacka och sin väska när hon kom in på morgnarna, hon visade vart Lova skulle välja vilken lunch hon skulle äta den dagen samt var hennes plats i klassrummet skulle vara. Allt gick bra så långt sen undrade hon om jag hade några frågor, nej inte så direkt tänkte jag och då var det dags för mig att gå tyckte hon. OJ tänkte jag, jag som trodde att jag skulle få vara med hela dagen men men man får väl ta seden dit man kommer. Jag förklarade för Lova att jag skulle gå och att de skulle ta väl hand om henne, hon såg inte direkt stor ut där i skolbänken tyckte jag men hon var väldigt noga med att jag inte fick pussa henne hejdå eftersom de andra klasskamraterna hade börjat trilla in i klassrummet och det skulle ju vara pinsamt då! Hon är nog ganska stor ändå tänkte jag =)

image
Lova på väg till skolan på första dagen.

Det var med ett ganska tungt hjärta jag lämnade henne där i klassrummet för att gå upp till receptionen på nytt och hämta ytterligare några papper som jag var tvungen att fylla inför skolstarten. Jag kan ju säga att vi säkert redan fyllt i 20 papper om alla möjliga grejor men några till var det tydligen. Dessutom fick jag en beskrivning om hur jag sätter in pengar på barnens lunchkonto så att de kan betala sin lunch på skolan. Därefter fick jag gå hem och försöka lösa det, tog mig säkert närmre 1 timme att skapa konton, föra över pengar till dom osv osv, Men det visade sig att jag hade gjort rätt för bägge barnen kunde tydligen äta lunch i matsalen idag 😉

Om Hampus inte var så positiv så var Lova desto mer positiv när jag hämtade henne utanför skolan när det ringde ut. Man får nämligen inte gå in på skolan som vuxen och barnen får bara gå in på skolan efter att klockan har ringt in på morgonen (vilket den gör kl 9.05), så när skolan slutar står alla vuxna utanför och väntar på barnen. Lova kom glad i hågen framrusandes till mig, både miss Bankson och ytterligare en lärare följde med henne ut, den andra läraren var hon som skulle ha Lova i ELL (samma kurs som Hampus men för ännu mer nybörjare då). Miss Bankson berättade att allt hade gått bara bra idag och att det inte hade varit några bekymmer, hon berättade också att de andra barnen i klassen nästan hade slagits om att få leka med Lova och om att få ta hand om henne, så hon var tydligen väldigt populär. På vägen hem berättade Lova glatt om hur hon hade haft musiklektion, hur hon hade fått rita av hela sin familj, hon hade varit i biblioteket och att hon visserligen inte kunde läsa böckerna eftersom de var på engelska men hon hade bläddrat i dom och tittat iallafall. Hon berättade också om att ”alla” ville leka med henne på rasten och hur maten i matsalen inte hade smakat så gott idag, hon hade valt MacAndCheese och det skulle hon minsann inte välja fler gånger. Hon kunde nämligen välja mellan flera olika rätter varje dag. Hon sa också att hon hade fått världens bästa lärare (eller iallafall lika bra som Johanna hennes förra lärare), hon förklarade att även om inte hon och Miss Bankson talade samma språk så förstod de varandra för Miss Bankson hade visat henne en massa bilder och använt teckenspråk osv, Det var så kul att hämta henne och att få se henne så glad så det går liksom inte bara beskriva hur bra det kändes. Jag förstår också att det inte kommer att vara så här positivt alla dagar men det var väldigt skönt att få en så bra start för Lova iallafall.

Lovas skola
Lovas skola

Hur ska man då säga om denna så viktiga dag. Jo jag tycker nog att den gick över förväntan. Jag trodde att både jag och Robert skulle vara med i skolan hela dagen men vi lämnade långt innan lunch bägge två. Lova var supernöjd och Hampus hade iallafall tagit sig igenom sin första dag. Hampus var ju inte jätteglad i skolan när vi bodde i Sverige heller och ingen av oss har väl några förväntningar på att han helt plötsligt ska älska att gå till skolan och att få göra sina läxor. Så skönt att denna dagen nu är över och så får vi se hur det fungerar framöver.

2 reaktioner på ”Skolstart

  1. Vad skönt att höra att allt gick bra! Och klart de nya klasskompisarna kommer slåss om att leka/hänga med dem båda, finare ungar får man leta efter 🙂

    Gilla

  2. Hepp Åsa! 🙌🏼👍🏼 till kidsen, gud va nervös en annan blir när man läser om deras första skoldag däröver. Ett helt nytt land m nya rutiner, vänner mm..Säger bara WOW😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s