Körkort

Äntligen så har jag tagit tag i detta med körkortet. Jag satt igår kväll och gick igenom en massa övningsfrågor inför det skriftliga provet. Det är jättekonstigt för här finns en länk på nätet till en massa körkortsfrågor, det är samma frågor som man sedan får på provet. Jag satt i ett par timmar igår tills att jag hade klarat lite drygt 10 test i rad. Jag hade anmält på nätet innan att jag tänkte ta körkort så då var det bara att åka till körskolan och göra testet idag.

Efter att ha lämnat Lova på skolan på morgonen så körde jag raka vägen till körskolan som lite komiskt heter ”911 driving school” =). Väl där så gick jag bara in och sa att jag ville göra det skriftliga provet, jag fick ett prov i handen och så fick jag bara sätta mig på en ledig plats och skriva. Jag kände igen alla frågorna förutom 2 st ifrån mina testfrågor igår. En del är riktigt roliga såsom hur jag ska undvika olyckor, ska jag kommunicera med de andra bilisterna, ska jag köra så fort som möjligt, ska jag bara följa reglerna och inte bry mig om vad som är i vägen typ osv. Och sen är det ju rena ”råplugg” frågor såsom hur många feet innan jag behöver blända av mitt helljus när jag möter ett annat fordon och hur långt ifrån en brandpost jag får parkera osv. Hur som helst 5 minuter tog det att svara på de 25 frågorna och alla rätt hade jag , yes!

Därefter fick jag boka in en tid för uppkörning, jag tog första bästa lediga tid som var kl 12, mitt i värsta lunchrusningen men jag kände bara för att få det avklarat. Även uppkörningen finns på nätet med en massa filmer som visar precis hur det går till och verkligheten var skrämmande lik filmerna så inga överraskningar här heller. På uppkörningen fick jag inte ha med mig Sam i bilen så Robert fick slita sig en stund ifrån jobbet och köra ut till körskolan för att passa honom en stund. Körskoleläraren var en trevlig prick ifrån Miami. Uppkörning börjar med att man visar att man kan blinka och bromsa med bilen parkerad på parkeringen fortfarande. Därefter fick jag visa att jag kunde handsignalerna, vilket helt enkelt är olika tecken man gör med armen ut genom rutan. Olika tecken för att svänga höger, svänga vänster och för att bromsa ner. Jag vet inte när man ska använda dom där tecknen för inte våga jag sticka ut armen i denna galna trafik då lär jag ju bli av med armen! =) Därefter fick jag köra runt en stund och byta filer, svänga höger och vänster, backa runt hörn, fickparkera, köra upp och ner i backar, parkera i backe osv. Allt som allt så tog uppkörningen ungefär 30 min och det var inga problem sa killen till mig, jag klarade mig!

Då kan man ju tro att allt var klart men nejdå, därefter var jag tvungen att åka till ett körkortskontor, någon form av myndighet var det. Där fick jag sitta i kö i lite drygt 1 timme för att göra ett enkelt syntest, svara på några hälsofrågor, ta kort och därefter fick jag en papperslapp i handen som säger att jag numera har körkort i delstaten Washington i USA. Själva kortet kommer om några dagar på posten. Det tog mig en heldag allt som allt med alla väntetider och så men vilken lättnad det nu är när det är klart.

En sak som var väldigt bra här var att när jag var på körkortsmyndigheten så frågade de alla om man ville vara organdonator och det står också utskrivet på körkortet vad man har svarat, det tycker jag även Sverige borde ta efter. Tänk vad bra om alla med körkort redan har tagit ställning, detta borde ju korta ner väntetiderna på organdonation väldigt mycket.  I övrigt så undrar man ju om det finns någon som kan misslyckas med att ta körkort här. Vet inte om det går till på något annorlunda vis om man inte har körkort sedan tidigare men har man bara tittat på övningsfrågorna och på filmerna så borde det inte vara möjligt att misslyckas.

 

En reaktion på ”Körkort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s