Dagens skillnader

Jag möter skillnader mellan Sverige och USA dagligen, vissa större andra mindre. Det kan vara små saker som man vänjer sig ganska fort vid såsom att man får svänga höger när det är rött vid trafikljusen, mycket smidigt och enkelt att vänja sig vid. Sen är det alla dessa förpackningar som finns på allt här, köper man en limpa bröd så ligger den i minst två plastpåsar. Köper man organic frukt eller grönsaker så har ofta varje frukt en egen liten klisterlapp som talar om att den minsann är ”organic”, hur miljövänligt känns det liksom?

image

Sen kommer det då och då lite större skillnader som är lite svårare att vänja sig vid. Såsom idag när Hampus kom hem ifrån skolan och berättade att de hade tränat på hur man ska göra om det kommer in någon på skolan och skjuter. I Sverige har vi brandövningar här har de överlevnadsövningar vid eventuella skolskjutningar! Jaha hur ska man då göra frågar jag, jo de hade fått lära sig att de skulle krypa in under bänkarna, så långt bort ifrån dörren som möjligt och så skulle de vara alldeles tysta. Nu fick jag allt lite ont i magen över vad vi har gett oss in på. Jag vet ju också att sannolikheten att något sådant skulle hända på just någon av mina barns skolor är väldigt liten men det blev så påtagligt i och med övningen. Givetvis är jag glad att de har sådana övningar men det känns obehagligt att de behövs.

En annan skillnad är att det snart är alla hjärtans dag eller Valentines day som det ju heter här. Det går inte att missa då varenda affär har en egen avdelning med presenter, pynt, dekorationer, godis mm Det är större avdelningar till detta än vad det var med julpynt inför jul. Inte nog med det så har jag fått ett antal mail ifrån Lovas skola med information om vad eleverna får ge och inte får ge på Valentines day. Jag var tvungen att fråga en av de andra mer erfarna mammorna ifrån dagens svenska playgroup om hur det går till. Jodå alla barnen förväntas ha gjort en Valentineshälsning till var och en av de andra i klassen, viktigt att man kommer ihåg alla givetvis 🙂 Det ska vara något kortliknande och sen ska det vara någon present i form av lite godis, något klistermärke eller något liknande. Sen går alla runt i klassen och delar ut sina presenter till varandra när det är dags att fira. Hjälp tänkte jag, hur ska vi hinna fixa med allt detta. Men det fanns tydligen ganska många mer eller mindre färdiga paket att köpa och de kostade inte så mycket på typ Target eller liknande affärer fick jag höra. Så jag tog vägen över Target hem ifrån playgroupen och begav mig in i den röda avdelningen fylld med hjärtan och allt annat. Väl där upptäckte jag ännu en skillnad, i Sverige så kostar allt lite mer när det kommer till Alla hjärtans dag, här var allt lite billigare istället. Jag passade på att köpa upp ett litet lager med presenter även till kommande barnkalas för tydligen så ger man inte alla barnen en godispåse här utan alla barnen får en goodiebag med lite leksaker istället. Så nu är Lovas kalas redan förberett, det gäller ju att vara ute i god tid 🙂 Här är en bild på det Lova ska ge bort på Valentines day, nu ska vi bara pyssla ihop allt också.

image

En annan sak som tydligen händer i skolan nästa vecka är att de har någon form av matinsamling. Jag tror att det är någon välgörenhetshandling där alla elever uppmanas att ta med sig olika saker olika dagar till skolan som samlas in till The Issaquah Food Bank. Låter ju som ett bra projekt men ännu en sak att komma ihåg och hålla reda på för min del.

Dessutom fick jag ett annat mail ifrån Hampus skola där de tydligen ska klä ut sig efter olika teman under en hel vecka. Första dagen är det ”Time travel day” och då ska de klä sig som om de precis kom ifrån framtiden alternativt ifrån förr i tiden. På tisdagen är det ”Dress like a teacher day”, på onsdagen är det ”Seattle day”, på torsdagen är det ”Tacky turist day” och på fredagen ska de fira Valentines day med ett ”red/pink/white” tema. Herregud hur ska jag få ihop något vettigt till allt detta??!! Har ni några bra enkla, roliga, lätta, billiga alternativ och idéer så kom gärna med dom jag kan nog behöva all hjälp som jag kan få. Och sen ska ju Hampus också gå med på att gå med de kläderna till skolan, hur ska detta gå?

 

2 reaktioner på ”Dagens skillnader

  1. Oj, vad svårt. Tacky tourist – ngn blommig skjorta, skärmkeps, solglasögon, turistkarta i bakfickan, midjeväska – har ni något ni hängde runt halsen när ni flög (för papper, biljett etc)? Time Traveller – lättast är ju att vara från framtiden, kan du inte göra lite armskydd / benskydd i aluminiumfolie? Fast det ramlar nog av på en skoldag… Annars kunde han klä sug i hatt och kostym och vara svensk från 1800talet som emigrerat… Lite potatisar i väskan kanske. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s