Barnens vardag

Denna gången tänkte jag försöka skriva några rader om barnens vardag här borta nuförtiden. Jag börjar med den lättaste och det är ju Sam. Han verkar ha funnit sig ganska väl i att vara hemma med mig om dagarna. Vi brukar göra lite ärenden på måndag och tisdagar, det kan vara allt ifrån att handla till att baka något. På onsdagar brukar vi försöka gå på Issaquah Highlands playgroup och på torsdagar träffas vi med den svenska lekgruppen. På fredagar brukar det ofta bli en städdag och att försöka handla det sista inför helgen. Fick höra ett bra citat idag som passar bra till mina fredagar ”att städa med barn är som att skotta snö i snöstorm” och det stämmer väldigt väl överens med våra fredagar 🙂 Utöver dessa lekgrupperna så är han och Lova på barnpassningen på gymmet varje måndag, onsdag och fredag kväll under tiden som jag tränar, där finns det lite leksaker, någon rutschkana och så brukar det vara allt emellan 2-10 andra barn där att leka med. Man märker att han inte har vant sig vid det engelska språket ännu, han tittar mest som ett frågetecken på de vuxna som försöker prata med honom eller så gömmer han sig hos mig. Det är ju alltid skillnad om det är barn som pratar med honom men så är det ju alltid att barn är ju sällan blyga inför andra barn iallafall inte mina barn. Däremot märker man att när vi träffas i den svenska lekgruppen så är han inte det minsta blyg utan tar verkligen för sig precis som han gjorde hemma i Sverige. Här är några bilder ifrån den amerikanska playgroupen denna veckan:

Lova pendlar fortfarande en hel del upp och ner i känslorna för skolan här. Hon gillar verkligen sin lärare Miss Bankson, hon verkar leka mer tydligt med vissa i klassen på rasterna och verkar tycka mindre bra om andra i klassen när hon berättar om sina dagar. Vad som är riktigt roligt är att Lovas gamla klass i Sverige har börjat brevväxla med Lovas klass här i USA och tidigare i denna veckan så fick Lovas nuvarande klass ett brev ifrån hennes gamla klass. Hon var så glad när jag hämtade henne den dagen och det bara sprutade ur henne om allt som de hade skrivit om och om vad hennes nuvarande klasskompisar hade sagt och reagerat på. Så kul att de gör detta och att Lova kan hålla kontakten med sina gamla vänner och så får hon ju känna sig väldigt speciell på detta viset och det gillar ju hon. De har också en brev vecka i skolan denna veckan, det innebär att de skriver brev till varandra som de lägger i en brevlåda på skolan. Barnen som går i 2th grade är ansvariga för breven, de samlar in dem och delar ut dem. Vi föräldrar har uppmanats att skriva brev till våra barn och lämna in. Lova har fått brev från olika lärare, ifrån sina ”reading buddys” som är en sorts av faddrar till henne och är 10 år gamla och så har hon fått brev från några av kamraterna i sin klass. Givetvis har både jag och Robert skrivit brev till henne och hon har även svarat på våra brev och gett oss dom. En rolig ide av skolan tycker jag och Lova tycker att det är så roligt att få brev men också att skriva brev. Dessutom så står det så fina saker i breven som givetvis är jätteroligt att läsa både för henne och för oss som föräldrar.

Sen tycker Lova att det är lite orättvist och tråkigt att hon ännu inte har någon aktivitet som hon går på såsom Hampus har sin tennis. Och hon sa senast imorse att ”det är så tråkigt, vi har ju aldrig gäster här”. Det försökte jag få en ändring på direkt så på lördag så kommer det hit en annan svensk familj som också är med i lekgruppen på torsdagar och Lova blev superglad när jag berättade det för henne efter skolan idag. Vi gick också till skolan tillsammans med en annan klasskamrat till Lova och hennes mamma en morgon denna veckan, de bor på samma gata som oss, bara typ 10 hus ifrån varandra. Mamman var supertrevlig och erbjöd oss sin hjälp om vi behövde den med mer eller mindre vad som helst. Mamman erbjöd också att Lova gå med dem till och från skolan om hon ville det och så tyckte hon att vi kunde stanna på lekparken som är på vägen mellan skolan och våra hus någon dag så att barnen fick leka lite osv. Super trevligt tyckte jag men det tyckte inte Lova eftersom just den tjejen är en av dem som Lova verkligen inte tycker om i skolan. Får väl se hur vi löser detta på ett lite fint sätt 🙂

Just nu ser Lova mest fram emot Valentines day och att äntligen få ge sina klasskompisar presenterna som han har fixat. Imorgon firar de det i skolan och det har varit lite nedräkning inför det. Här hemma har hon också fått göra lite ”Valentines crafts” att dekorera huset med till hennes stora glädje. Här är några bilder ifrån Lovas vardag, varje dag när Lova kommer ut från skolan så springer Sam och möter henne och så får han en bamsekram ifrån Lova, mycket viktigt för de bägge med denna rutinen. Bilden ifrån skolan togs idag när de firade sin 100:de dag i skolan, så såhär ser Lovas klass ut.

image
100 dags jubileum i Lovas klass

Hampus är väl den som har anpassat sig allra bäst tycker jag nog. Han sa faktiskt idag att han gillade skolan här och att han tyckte det var bra att de inte hade några raster utan bara 5 minuter mellan varje lektion. Han gillar också att det är en klocka som ringer ut och in för varje lektion. Dessutom så sa han att det finns ingen mobbningen här, jag undrade om det fanns det i Sverige? Det var väl inte direkt mobbningen sa han men de lekte ibland och tryckte upp varandra mot skåpen osv och sådant förekom inte här på hans skola, vad skönt att inte det förekommer tänkte jag! Hampus sa också att alla är så vänliga och trevliga här och det måste jag hålla med honom om. Barnen visar verkligen respekt för både varandra och för vuxna. Om jag tilltalar ett barn här så svarar de alltid väldigt trevligt och de kommer ofta med en motfråga för att kunna starta en konversation liksom. Likadant om man talar med en vuxna, alla frågar alltid hur man har det, hur ens dag har varit och så önskar de en alltid en trevlig dag eller kväll osv.

Hampus längtar verkligen till morgondagen i skolan, det är sista dagen innan ”second winterbreak” som väl kan jämföras med sportlovet hemma i Sverige. De ska äta kinamat som alla ska ha med sig i ”social studies” detta är tydligen en avslutning på deras tema om Kina som de hade prov på idag. Sen var det någon av lektionerna där de hade fått välja vad de ville göra och Hampus och 2-3 kompisar till hade valt att spela Xbox och givetvis så ser han fram emot detta. Han tycker också att han förstår det mesta de säger på lektionerna nu och han känner att engelskan kommer naturligt för honom när han pratar med sina kompisar. Tänk vad fort tiden går och så fort de lär sig! Här kommer en bild på en av alla skolbussarna som hämtar upp barnen och kör dem till skolan, det är en sådan som Hampus åker till skolan med varje dag. Visste ni förresten att när bussen stannar för att plocka upp barn eller lämna av barn så har bussen röda ljus som blinkar och då är det förbjudet att köra förbi bussen på bägge körhållen så att säga. Bra olycksförebyggande tycker jag!

image

Nästa vecka har då alla barn i Issaquah skoldistrikt sitt ”second winterbreak”, jag ser väl inte lika mycket fram emot detta som vad Hampus och Lova gör. Jag vet med mig att syskonbråken kommer att öka med ljusets hastighet och mina sköna stunder kommer att vara ett minne blott, men det är bara en vecka och det får väl bli att försöka sysselsätta dem så gott det går. I helgen så ska Hampus spela tennistävling både på lördag och söndag och så får vi då besök på lördag också av en annan familj med 3 barn. Sedan ser det ut som att vi ska åka skidor på måndag med Anna, Michael och Peter som är en familj som bor här i närheten och där Hampus och Michael umgås litegrann och Annas man (Nikolai) jobbar tillsammans med Robert. Resten av veckan har jag inte hunnit planera upp ännu men förhoppningsvis så kommer äntligen våra grejor ifrån Sverige i slutet på veckan och då blir det till att packa upp och se vart vi ska göra hän alla grejorna för någonstans. Finns väl en ganska stor risk att det behövs en ny tur till IKEA men vi får se vad som händer. Men glad alla hjärtans dag till er alla i väntan på mitt nästa infall att skriva några rader. Sista bilden blir en bild på lottningen i Hampus kommande tennistävling 🙂

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s