Bastutraditioner

Nu är det än en gång dags för mig att ”kräkas” lite. Som jag har skrivit innan så har jag ju börjat träna på ett gym under tiden som Hampus har sin tennisträning. Gymet har ju det mesta bland annat bastu. Jag gillar ju att bada bastu men då min träningstid är väldigt begränsad varje gång så har jag liksom inte unnat mig det där lilla extra såsom ett dopp i bubbelbadet eller en lugn stund i bastun. Men idag så  tänkte jag göra ett undantag så efter att ha simmat i 40 min så gick jag upp 5 min innan för att sätta mig några minuter i bastun. I Sverige så är det ju strikt förbjudet med badkläder i bastun, tror att det har något med att kloret i badkläderna kan förångas av värmen och vara mindre nyttigt att andas in men ska låta det vara  osagt. Här är det nästan ingen som badar bastu utan kläder på, detta är ju något som jag har uppmärksammat under mina veckor på gymmet och jag har också hört andra svenskar som har reagerat på detta här i USA.

Men jag hade som sagt en mycket begränsad stund i bastun idag så jag tog seden dit jag har kommit och behöll min baddräkt på, dock så tog jag en noggrann dusch innan. Det var några i bastun innan mig och inget märkvärdigt med dem. När jag har suttit några minuter så kommer det dock en destu märkvärdigare kvinna in. Hon kom troligtvis ifrån duschen med en handduk runt sig för att ställa sig en stund i bastun, än så länge inget konstigt med det. Sen sänker jag blicken ner till golvet och får se vad hon har på fötterna, ett par svarta lackskor med papper runt fötterna! I bastun!! Hallå, vart har jag kommit?! Är det bara jag som tycker detta är en väldigt märklig syn eller ser det ut så här på de stora gymmen i Sverige också? Det gäller att se snygg ut, även i bastun vet ni 😉

Därefter kom nästa kvinna in i bastun fullt träningsklädd och det är något som jag har sett många gånger när jag passerat bastun under min tid här. Hur fräscht känns det liksom att sitta nyduschad och nytränad och njuta av värmen jämte en fullt träningsklädd människa som har stått på löpbandet eller suttit på motionscykeln eller något annat den senaste timmen! Inte så trevligt kände jag iallafall.

Det var några rader om något som känns väldigt annorlunda här borta, jag föredrar ju helt klart våra svenska bastutraditioner framför de amerikanska. Jag lyckades dessutom att knäppa av ett kort på de märkliga skorna när jag kom ut i omklädningsrummet och samma kvinna var där. (Hon sitter kanske också och skriver om de konstiga kvinnorna som tar kort på hennes fötter på gymmet här, ha ha ha) Jag får bjuda på den!

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s