Några tankar om den amerikanska skolan….

Denna gången tänkte jag skriva några rader om den amerikanska skolan som jag eller barnen har haft våra funderingar runt. Skolorna här är ju väldigt stängda, ingen får gå in på skolan utan att anmäla sig på ”the office” och där få klartecken till att få gå in. Det känns ju i och för sig tryggt med tanke på de otäckheter man läst i tidningarna hemma i Sverige innan. Jag tycker inte heller att det ska springa några obehöriga inne på skolans område. Dessutom står det skyltar på dörrarna in till skolan att de är drogfria, tobaksfria, alkoholfria och ”no guns”!!! Känns ju lite sisådär att det behöver stå en lapp om att man inte får ta med sig vapen in på skolan liksom. Men synen på vapen är ju HELT annorlunda här jämfört med den vi har i Sverige och i Europa.

Jag har ju berättat innan att disciplinen är så mycket högre här än i den svenska skolan. Här kommer man inte försent varken på morgonen eller mellan lektionerna under dagen. Det fick jag och Lova erfara imorse då min armbandsklocka hade sackat efter. Jag tyckte att vi var i lagom tid när vi gick ut till bilen 10 min innan Lova började skolan men när jag startade bilen så visar klockan i bilen att hon började för 10 min sedan. Det fick bli till att gå till ”the office” fylla i listan med försenade barn och skriva varför vi var sena osv. Därefter fick Lova en lapp i handen som hon fick ta med sig till fröken för att bli insläppt i klassrummet. Jag tror at det är bra med den mycket tydligare disciplinen här jämfört med den svenska skolan, iallafall mina barn verkar trivas med den ordning och reda som det ger. Dessutom gillar jag den respekt som barnen faktiskt visar sina lärare på skolan.

En annan sak som är annorlunda är det här med skorna. Här i USA så tar man ju aldrig av sig skorna någonstans och inte heller i skolan. Känns ju inte jätte fräscht när barnen kommer hem från skolan och har gått runt i många timmar inomhus i vinterkängorna. Undras hur mycket fotsvamp och annat ”mög” som de amerikanska fötterna behöver stå ut med?! Och det här med inneskor som många svenska skolor förespråkar existerar inte här mig veterligen. Har till och med hört att barnen på kindergarten (förskolan) har skorna på sig inomhus, de sover till och med middag med skor på fötterna!

Lite exotiskt tycker jag också att det känns när barnen berättar att varje morgon så står hela skolan upp och visar sin vördnad för flaggan och nationen genom att hålla sin högra hand på hjärtat och vända sig mot flaggan som finns i varje rum och läser ”pledge to the flag”                                                                                                                                                                       I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.                                                På Lovas skola har de också ett tillägg där de kortfattat lovar att vara respektfulla och ansvarstagande studenter, hon har inte riktigt lärt sig hela den eden ännu så jag är inte helt säker på hur den lyder. Det känns som sagt lite exotiskt att hela skolan står och säger samma sak samtidigt varje morgon, nästan lite ”sektaktigt” men inte så läskigt 😉

En annan sak som är lite rolig är att Hampus kom hem en dag och berättade att ”mamma vet du att här fiser alla rakt ut i klassrummet”. Jaha tänkte jag det är väl bra att de inte sitter och håller dom inne men förstår att han måste ha haft det svårt att lära sig att hålla sig ifrån att skratta rätt ut när någon lägger av en brakare. För tydligen är det så att de fiser högt och tydligt och ingen reagerar på minsta vis över detta 🙂

Idag har jag också suttit och fyllt i ett ca:20 sidor långt formulär för att anmäla Hampus till ”track” som är hans skolas ” Spring after school activities”. Det vill säga att under april, maj och juni  så är det friidrottsträning varje dag direkt efter skolan måndag-torsdag och efter träningen så går det en ”activities bus” hem ifrån skolan. Ett smidigt sätt att få in daglig träning och mycket bra när skolbussarna kör hem eleverna efter träningen också. Och i amerikanska mått så är det väldigt billigt, det kostar 50 dollar för 3 månaders träning, det är väl till och med billigt i svenska ögon! Dessutom så får de inte vara med på träningen eller skoltävlingarna om de inte klarar av skolan så det är ett krav att klara alla sina ämnen i skolan för att få vara med, ännu ett tecken på den amerikanska disciplinen. Detta kontrolleras tydligen inför varje skoltävling som de kan ställa upp i. Och i dessa skoltävlingarna så möter Hampus skola en annan skola i närheten och så blir det en form av lagtävling, låter roligt tycker jag. Men som sagt mindre roligt var det att fylla i detta långa formulär och så måste vi dessutom gå till läkaren igen för att läkaren måste godkänna att Hampus är tillräckligt frisk för att klara av att delta i fysiska aktiviteter. En hel hög med information i detta formulär gick också ut på att förklara att barnen kan skada sig under fysisk aktivitet och att det isåfall inte var skolans fel. Liksom att det inte är skolans fel om Hampus får en hjärtattack och dör under träningen osv. Jag förstår ju att det är skolans sätt att förhindra att bli stämda om något händer men det känns lite väl överdrivet kan jag tycka. Vi får hoppas att Hampus får klartecken till att vara med på denna träningen efter allt detta jobbet och framför allt att han tycker att det är roligt. Själv tänker jag att det kan vara bra med lite variation för honom och givetvis kommer hann att fortsätta med sin tennis parallellt med skolans friidrottsträningen, denna kommer han antagligen aldrig sluta med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s