Påskfirande

Och så har ju påsken också svischat förbi oss här, allt går i en rasande fart och jag hinner knappt med dessutom kom ju påsken tidigt i år vilket inte kändes av så tydligt här eftersom våren redan är i full blom. Här i USA är inte påsken någon röd dag utan alla jobbar som vanligt och barnen har inte heller något påsklov. När man tänker efter så är ju de flesta av Sveriges röda dagar förknippade med kyrkliga högtider såsom påsk, kristihimmelsfärsdagen, jul osv men min uppfattning av Sverige är att vi inte är så värst kyrkliga av oss det är inte så många av oss som går i kyrkan regelbundet och särskild inte varje vecka. Här i USA känns det som att många fler går i kyrkan och det finns olika sorters kyrkor i var och vartannat gatuhörn, det är liksom mycket mer utbrett och fler går regelbundet i kyrkan. Och jag har förstått att vi här uppe i nordväst inte alls är så kyrkliga som de längre söderut i detta stora land. Dock fick jag reda på häromdagen att det står i den amerikanska grundlagen att röda dagar eller helgdagar inte får förknippas med religösa dagar därför så jobbas det som vanligt även om det är påsk. Här är man ledig andra dagar istället såsom Martin Luther King day, Memorial day, Presidentsday och Thanksgiving så det jämnar säkert ut sig i längden och barnen har ju springbreak istället för påsklov så de blir ju lediga även om det är några dagar kvar. Vi har hunnit med lite påskpyssel de senaste dagarna innan påsken:

Som barn i Sverige så är ju påskäggen det viktigaste och inte då de ägg som man kokar utan de som fylls med godis dessutom så brukade barnen gå ”påskkärringar” till grannarna och i utbyte mot ett påskkort så fick de ännu mer godis. Här är det äggjakterna som är det stora och The Easterbunny är huvudpersonen. Vi har försökt ta seden dit vi kommer (misstänker att amerikanarna inte hade fattat något om barnen hade knackat på utklädda till påskkärringar) i detta fallet och började påskafton med äggjakt på hemmaplan. ”Easterbunny” passade på att gömma varsitt ägg på barnens rum under tiden de åt frukost (bl.a. riktiga ägg som vi hade färgat).

Efter frukosten och äggjakten på hemmaplan så begav vi oss upp till Green Village Park som ligger ca: 500 m hemifrån där anordnades det en gratis äggjakt av den lokala kyrkan här i the Highlands. Barnen fotograferades med Easterbunny, det var säckhoppning, sånger runt en parachute (stort regnbågsfärgad tyg som är vanligt här i alla lekgrupper), stafetter m.m och däremellan så la de ut 1000 påskägg åt gången på gräsmattan som barnen fick samla in när startsignalen ljöd och jag kan säga att äggen tog slut på mindre än 10 sek! Men det var en mysig tillställning och Lova hittade en klasskamrat som hon sprang runt och lekte lite med, Sam han sparkade på stora äggformade badbollar och Hampus hängde mest med mig och skulle vara lite lagom ”tonårscool” såsom han är 🙂

IMG_9749
Easterbunny
IMG_9762
Hampus hjälper till att fördela ut äggen innan jakten kan börja
IMG_9766
Precis innan äggjakten startar, alla barnen står startklara!
IMG_9772
Nöjda barn efter att ha fått tag på några påskägg.
IMG_9782
På väg hem igen.

När väl denna tillställning var över pausade vi en kort stund på hemmaplan innan vi begav oss till Fox Follow Farm 10 min i bilen hemifrån. Det påminde en del om en 4H-gård i Sverige. Här var det dags för ännu en äggjakt men här fick barnen också springa runt och klappa på djuren, köra små elbilar, åka tåg, ponnyridning, hoppborgar och istället för bollhav hade de majshav som barnen tyckte var roligt. Det var supermysig att gå runt på gården och barnen gillade det supermycket och dessutom så visade sig vädret på sin bästa sida med solsken och uppehåll.

Kvällen avslutades med bio för flertalet av oss, jag och Lova såg Zootopia tillsammans medan Hampus gick med en kompis och tittade på Spiderman vs Batman. Robert och Sam de tog det lugnt på hemmaplan. Det känns lyxigt att ha bion 2 minuters bilväg hemifrån och så finns det 12 salonger som visar filmer hela dagarna, enkelt och lätt att gå på bio på det viset.

Glad Påsk allihop nu om än lite sent och hoppas att ni också har haft en skön och mysig påsk, vi gillade vår iallafall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s