Skolans värld

Skolans värld här är ganska annorlunda på många punkter jämfört med det vi är vana ifrån Sverige. Här hämtar och lämnar alltid föräldrarna på elementary school när skolan börjar och slutar. Lovas skola har 6 ålders klasser (preeschool – 5th grade) och 6 klasser i varje åldersgrupp det blir ca: 800 elever som ska lämnas varje morgon och hämtas samma tid på eftermiddagen. Detta ger ett väldigt trafikkaos runt skolan kl 9 på morgonen och kl 15.30 på eftermiddagen. Jag måste medge att de är duktiga på att strukturera upp detta genom en ”drop of line” för de som hämtar och lämnar med bil, trafik vakter som dirigerar trafiken runt alla de närmsta övergångsställena och bra infrastruktur med vägar och parkeringar i skolans närhet. En liten rolig och annorlunda grej är att parkeringsplatsen närmst ingången auktioneras ut varje år och här budar föräldrarna stora pengar för att få sin ”egna” parkeringsplats för att hämta och lämna sina barn 🙂 och pengarna går till skolan.

Unknown

För ett par veckor sedan var Lova utsedd till ”Star of the week”. Vilket innebar att hon fick göra en poster om sig själv, om hennes intressen, sin familj, vad hon vill bli när hon blir stor osv. Tyvärr glömde jag fota postern innan hon tog med den till skolan men den var väldigt fin tycker jag. Och en dag så skulle hon ta med sig en sak och visa upp för klassen, de flesta hade tagit med sig en leksak eller ett gosedjur och visat men Lova och jag gjorde en film om hennes liv i Sverige och om Karlskrona som hon visade upp istället. Det var väldigt populärt! Den kan ni se här nedanför:


En annan lite annorlunda grej här är att när barnen är duktiga i skolan, de kanske hjälper till lite extra med att städa undan, har gjort ett skolarbete lite extra bra, varit tysta och skötsamma eller liknande så kan de få en ”Grizzly growl” som är en träpeng. Dessa Grizzly growls kan de sedan köpa saker för varje fredag, det kan vara en lapp som ger dem rätt att få gå före i kön under en hel dag eller en lapp som ger dem rätt att få ta med sig en sak och visa upp för klassen osv. Ett mycket roligt inslag i sin nya skola tycker Lova =)

Sen är det alla dessa tema dagar/veckor som avlöser varandra. Förra veckan var det dags att uppskatta personalen på skolan och det görs varje år på alla skolorna. Lovas skola hade ett ”garden” tema detta året. Så i fredags när skolan var slut så tog frivilliga föräldrar över och pyntade alla skolans dörrar enligt temat. Jag hjälpte till att pynta Lovas klassrums dörr med blommor och texten ”Thank you Ms Bankson for helping us grow”. Dessutom så samlade alla eleverna ihop olika grejor som Ms Bankson fick under veckans gång såsom snacks, skolmaterial, fina texter som barnen skrivit om henne och blommor. Allt för att personalen ska få känna lite extra uppskattning vilket givetvis är jättebra och de är verkligen värda all uppskattning de kan få.

Just nu är det ”Alphabet Countdown” vilket innebär att de har nedräkning fram till sommarlovet med hjälp av alfabetet. Detta började i tisdags med ”Art Projekt day” och då hade de pyssel i skolan. I onsdags var det ”Book day” och då fick de ta med sig sin favorit bok, i torsdags var det ”Career day” och alla klädde ut sig till sitt blivande yrke och så här fortsätter det fram till skolavslutningen den 16 juni. Här är några bilder ifrån våra förberedelser, Lova vill bli astronaut när hon blir stor därav astronaut kostymen, sen är det Hawaii dag och Neon dag, mycket att hålla reda på och fixa inför detta kan jag säga!

Och så har ju Lova haft skolfotografering också. Här fick man välja bakgrunden till fotot innan fotograferingen, givetvis valde vi ett som får henne att minnas vart detta årets skolfotografering togs 😉

image

image10

Denna gången är det mest om Lovas skola men Hampus som går i Middle School vägrar vara med på utklädningsteman osv. Dock har han ju börjat med Track på skolan, dvs friidrott. Det har han 4 dagar i veckan direkt efter skolan och så åker han en senare skolbuss hem s.k. aktivitetsbuss. Mycket smidigt när aktiviteterna sköts utan min inblandning i stort sett tycker jag. Dock så ramlade Hampus på sin skateboard helgen innan sin första tävling och bröt då armen så just nu får han bara titta på när alla andra tränar 😦

Avslutar detta inlägg med lite bilder på den fina blommande natur som är runt omkring oss för tillfället. Det går ju fort och vädret skiftar mycket med allt ifrån 30 grader och strålande sol då vi mest hänger på stranden och badar fötterna till 15 grader och regn då man kurar ihop sig under en filt inomhus.

image

4 reaktioner på ”Skolans värld

  1. Hej! Kul att läsa en annan blogg om samma sak: att flytta till det stora landet i väster. Vi ses väl snart igen? 🙂 Kram Cecilia

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s