Parkhäng

Något som det finns väldigt gott om här i Seattle med omnejd är parker. Det är lekplatser, badplatser, trails, olika sorters sportplaner såsom tennisbanor, fotbollsplaner, basebollplaner osv. Det är aldrig långt mellan parkerna och de är jämnt över lag väldigt fina. I stort sett alla parker är öppna ”from dusk to down” vanligtvis, det vill säga under dygnets ljusa timmar. Parkerna är också vanligtvis väl utrustade med offentliga toaletter som är väldigt rena och fräscha jämfört med i Sverige, dryckesfontäner, ställningar för bajspåsar till hundar och gott om soptunnor. Jag har också skrivit det innan men det är värt att nämnas igen det är också väldigt rent överallt här och så även i parkerna, här ligger inga tuggummi på marken och inte heller cigarettfimpar, godispapper eller något annat. Lekplatserna är också ofta uppdelade i en del för lite större barn och en för toddlers alltså lite mindre barn vilket säkert är bra för de lite mer blyga små barnen som då inte skräms bort av de stora kanske skrämmande barnen.

Just nu när vädret börjar bli allt mer stabilt runt 20 graders sträcket och regnet lyser med sin frånvaro i många dagar i sträck så har jag ju hunnit med en hel del parker och tänkte med detta inlägg visa upp några av de parker som jag har hunnit med att utforska och som jag gillar lite extra och också har hunnit återvända till några gånger. Numera träffas vi ofta i den svenska lekgruppen på torsdagarna i olika parker runt om east Seattle också vilket gör att vi delar med oss av våra favorit parker till varandra.

Första parken ut får bli ”vår” park, det vill säga Central Park i Issaquah highlands. Den ligger bakom vårt hus och fortsätter nästan hela vägen ner till Lovas skola kan man säga. Jag går igenom den parken dagligen när jag lämnar och hämtar Lova på skolan och har vi inget inbokat efter skolan och vädret är fint så brukar vi stanna en stund på lekplatsen så får barnen springa av sig en stund. Det är många som har samma rutiner så vi brukar inte direkt vara själva vid den tidpunkten på dygnet. Förutom lekplatsen så finns det 2 fotbollsplaner (europeisk fotboll), 2 baseboll planer, 2 tennisbanor och mycket stora gräsytor att springa och röra sig på:

Ungefär 10 minuter med bilen hemifrån ligger Pine Lake Park. Här finns det en stor gräsplan som det på sommartid hålls en del utomhuskonserter på har jag fått berättat för mig. Utöver den så finns här en basketplan och lekplats som ligger i skuggan under en massa höga tallar. Det finns också gott om picnicbord runt omkring lekplatsen och i skogen. Dessutom så finns här möjlighet att bada i Pine Lake och det finns också gott om bryggor för att sola på och för att bada ifrån. Detta är en av mina absolut favorit parker och även barnen älskar att åka hit:

Inte långt ifrån Pine Lake Park så finns också Beaver Lake Park. Beaver Lake är en lite mindre sjö som ska bli väldigt varm på sommaren har jag hört. När jag var där så var det inget badväder men jag och Sam tittade på ankorna och deras bebisar som simmade runt i vattnet, vi gick också runt lite på promenadstråken som finns här och så begrundade vi flera av de totempålar som finns överallt i denna park. Här finns det också gott om picnic bord att äta vid och stora gräsytor att röra sig på. En något mindre park som det också brukar vara lite mindre folk vid har jag fått höra.

5-10 min med bilen ifrån vårt hus ligger också Lake Sammamish State Park och här finns det 2 lite större badstränder varav den ena håller på att restaureras och göras lite extra fin för tillfället, här finns också lekplatser, mycket gräsytor, picnic bord och en hel del promenadstråk om man vill röra lite på sig också. Dessutom så kan man här hyra kanoter för att paddla och jag har även sett att de har haft kurser i att paddla kanot. Här har vi grävt lite i sanden, badat fötterna och hängt i lekparken några gånger och fler kommer det att bli:

I andra änden av Lake Sammamish ligger Idylwood Park som jag och Sam besökte för första gången i förra veckan, vi hade då en träff med den svenska lekgruppen där. Det var också en superfin park med strand mot Lake Sammamish och sen stora sluttande gräsytor ovanför stranden och en stor lekplats som Sam gillade att busa runt på.

Inte så långt ifrån Idylwood Park ligger Grass Lawn Park som är en av Redmonds populäraste parker. Här finns det också gott om sportplaner för de större barnen och så har de en riktigt cool lekplats med stora höga ”spindelnät” som man kan klättra högt upp i. Här var vi ganska tidigt i våras en gång och sen har det inte blivit av att vi åkt dit igen fast jag många gånger har tänkt på att göra det. För vår del som bor i Issaquah så är det lite längre att köra dit, det kan nog ta 30-40 min ungefär kan jag gissa på.

En annan park som vi har hängt en del i är Robinswood Park i Bellevue. Den ligger precis intill där Hampus spelar tennis därav våra frekventa besök. Här finns förutom tennisklubben, fotbollsplaner, ankdammar, promenadstråk, lekplatser m.m.

En lite annorlunda lekplats som vi var en gång med lekgruppen i ligger i Kirkland och heter Castle Park. Den gillade Sam riktigt mycket och den hade staket runt omkring sig vilket var bra för oss vuxna som då inte behövde fundera på eventuella rymlingar. Och tittar man på bilderna så kan man ju förstå vart den har fått sitt namn:

Sist men inte minst så tänkte jag också visa lite bilder ifrån Alki Beach. Detta är väl lite mer strand och mindre park men det är ett av våra favoritställen här i Seattle så jag måste ju ta med den. Här finns det en lång gångväg/cykelväg längs med vattnet med en otrolig utsikt över Seattle downtown, det finns en lite större lång sandstrand där den modiga kan doppa sig, detta är ju ”Pacific Ocean” och havet blir ju inte särskild varmt här uppe i nordvästra USA. Längs med stranden så går vägen och den kantas av restauranger så det känns verkligen som en klassisk strandpromenad sträcka. Om man sen promenerar en bit bort ifrån den fina sandstranden så finns det en stenstrand med en hel del uppflutna brädbitar och andra ”skatter” som barnen kan leka med. Här kan barnen fånga krabbor och hitta en massa annat havsliv. När jag och Sam var där för ett par veckor sedan med en kompis så såg vi flera stycken sälar som simmade runt utanför oss. Jag har också hört de som sett valar i vattnet utanför men då får man ju ha riktigt mycket tur.

Detta var en sammanfattning av några av de parker som vi har gillat riktigt mycket och några exempel på hur det kan se ut här borta i det stora landet i öster. Och just ”parkhäng” är ju något som många lägger väldigt mycket tid på och det finns också en stor charm i detta har jag upptäckt. Jag har alltid sagt att jag inte är mamman som står på lekplatsen eller leker en massa med mina barn men detta är något som jag delvis har ändrat på här. Jag kan fortfarande inte säga att jag leker så mycket med barnen men jag står en hel del i parken och tittar på när mina barn leker och jag finner ofta en ganska stor tillfredsställa i det också, man är väl inte värre än att man kan ändra sig! Dessutom så är det ju ofta så fina naturområden runt omkring som höjer hela upplevelsen och gör det mer intressant även för mig som vuxen. Och så måste man ju säga att amerikanerna kan det här med att småprata, så ofta så finner man sig där efter ett tag sittandes pratandes med en total främling om allt möjligt.

2 reaktioner på ”Parkhäng

  1. Som vanligt en jätterolig läsnIng och fina bilder ser fram emot att få besöka dessa parker.😍

    Gilla

  2. Fantastiskt det är med så många parker. Det är klart att man kan ändra uppfattning med så härliga omgivningar.
    Som vanligt roligt att läsa och lära sej mera om hur vardagslivet i USA kan vara. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s