Yellowstone

Vi kickstartade sommarlovet med en roadtrip, vi körde 1800 miles (2900 km) på 1 veckas tid. För att jämföra det i svenska mått så är Sverige 1572 km långt, det vill säga att vi körde nästan upp och ner hela Sveriges längd på en vecka. Men vart åkte vi då? Jo som rubriken avslöjar så följde vi ”vår” motorväg (I90) öster ut i två dagar, vi korsade hela Washington, Idaho och nästan hela Montana också och landade nere vid norra entrén till Yellowstone. Yellowstone ligger placerad mellan Montana och Wyoming för er som kan vart staterna ligger här borta.

Yellowstone är USA:s första nationalpark och den är också världens första nationalpark och står med på UNESCO:s världsarvslista. Den är 8980 km2 stor (kan jämföras med samma yta som Sörmaland i Sverige). Parken ligger till stor del uppe på en vulkan och har därför många olika gejsrar och varma källor. Här finns också gott om vilda djur såsom grizzlybjörnar, svartbjörnar, brun björnar, vargar, hjortar, älgar och bisonoxar. Alla djur strövar fritt och parken är inte på något vis inhägnad eller så. Det finns gott om information om hur man ska vara ”björn smart” dvs hur man ska bete sig om man stöter på en björn och de rekommenderar en att bära med sig björnspray om man ska gå på stigarna i skogen. De varnar en också för att inte gå för nära djuren eftersom det är vilda djur och de är farliga, det kan ju kännas konstigt att det ska behövas sägas men ni kan inte ana vilka idioter det finns och de har inte en aning hur man ska bete sig runt djur en del.

IMG_5944
Yellowstones norra entre

Vi spenderade 2 1/2 dagar med att köra runt i parken och stanna var och varannan kilometer för att fotografera ännu en gejser, en bisonoxe, ett vattenfall eller någon av alla dessa otroliga utsiktsplatser som finns runt om hela parken. Det var så häftigt att köra längs med vägen när det ligger kvar snö ifrån vintern fortfarande i diket och runt nästa kurva så ryker det ifrån skogen för där ligger det en varm källa med bubblande vatten. Jag tänkte väl egentligen inte skriva så mycket mer utan istället bild bomba er med några av alla våra underbara bilder som vi samlade på oss under våra dagar i parken.

Mammoth Hot Springs:

IMG_6037
Roaring Mountain

Norris Geyser:

Grand Prismatic Spring:

Old Faithful:

West Thumb Geyser Basin vid Yellowstone lake:

Dragons Mouth Spring:

Yellowstone river och nedre vattenfallet:

Blandade kort på vackra vyer och vår trygga stabila bil 😉 :

Vad såg vi fōr djur då? Jo vi hade turen att få se hela 5 olika björnar, både svartbjörnar och brunbjörnar dock inga grizzlybjörnar till vår stora besvikelse! Sen fick vi se både bisonoxar och hjortar, någon form av gnagare vilken vi inte riktigt har artbestämd ännu, någon kanske kan hjälpa till? Och sen hade vi faktiskt turen att en varg bestämde sig att passera vägen precis framför vår bil 🙂

Bison:

Björn:

På vägen hem genom alla Montana och Idaho så stannade vi på Silverwood Themepark, som är nordvästra USA:s största nöjespark, för att belöna barnen som hade varit otroligt duktiga och klarat alla långa dagar i bilen med bravur måste jag säga. Här blev det en dag fylld med berg och dalbanor, flumrides, farfarsbilar, vattenkrig och vattenland. Det var de väl värda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s