Volontärarbete

Detta land är ju uppbyggt till stor del på väldigt mycket volontärarbete, jag skulle till och med kunna gå så långt att säga att inget här fungerar såsom i Sverige (och då är jag medveten om risken att få en och annan ”viktigpetter” på halsen ;))

Vi kan börja med skolan som ett exempel klassen har 1 lärare på 20-25 barn kanske, vi snackar Elementary School nu dvs 6-12 åringar typ. Då finns ofta 1-2 klassföräldrar som volontärjobbar regelbundet i klassen, kan vara flera gånger i veckan! De kan hjälpa till med allt ifrån matte, läsning, hålla i egna bildlektioner m.m. Sen finns det andra föräldrar (eller morföräldrar) som kommer och hjälper till mer eller mindre regelbundet med allt ifrån att vässa pennor till barnen, laga böcker, följa med på utflykter till lite mer regelbundna saker såsom att plocka ut elever som har svårt med vissa moment tex matte, stavning eller läsning och punkt tränar med dom. Andra volontärjobbar i skolans bibliotek och hjälper skolans bibliotekarie med att sortera böckerna m.m., en del är rastvakter osv. Ni förstår om inte alla dessa volontärer funnits i den amerikanska skolans värld så hade den ramlat ihop som ett korthus skulle jag våga säga. Och jag måste ju säga att jag är väldigt tacksam för alla dessa volontärer för de har lagt väldigt många timmar på Lova och är en stor del i att lära henne engelskan så fort och att hon nu både läser och skriver i stort sett som vilken annan jämnårig kamrat som helst.

Själv har jag bara gjort lite punktinsatser vad gäller volontärarbete i skolan. Jag har hjälpt till några gånger när de har haft ”After school movies”, jag har ju som ni vet representerat Sverige på deras Culture Fair och Robert har också varit i Lovas klass en gång som en suprise sagoberättare och läst en bok för dom.

IMG_2032
Alla som volontärjobbar på skolan måste bära så här fina brickor väl synliga.

Sen kan vi ta volontärarbete i idrottens värld, mina barn spelar tennis och simmar så jag tänkte ta ett exempel ur simningens värld. Lova simmar 3 ggr i veckan och simmar då 1 timme varje gång, för det betalar vi 145 $ per månad. Men sen kommer då volontärjobbet in, utöver det man betalar för träningen så måste vi arbeta 25 timmar om året som volontärer åt klubben. De vanligaste jobben är under tävlingarna såsom tidtagare, cafeteria personal, domare osv men man kan också hjälpa till med att sortera prisband, diplom och annat i efterhand. Själv tycker jag väl inte riktigt att detta är volontär arbete utan känns mer som ”straffarbete” eftersom det inte är frivilligt utan obligatoriskt för att hon ska få simma och ganska svårt att lösa praktiskt för mig när jag är själv med barnen mycket av tiden och då särskild på helgerna när simtävlingarna går av stapeln. Senast var det Hampus som fick rycka in och jobba som tidtagare i mitt ställe och så fick jag betala honom istället. Om jag inte uppfyller mina 25 timmar under mitt år så får jag betala 40$/timme som jag inte har arbetat, det är ganska mycket pengar om jag får säga det själv! Visserligen kan jag tycka att med min erfarenheter av idrotten i Sverige så drivs den oftast av några få eldsjälar och att många föräldrar använder den som en billig version av fritids vilket känns väldigt fel. Där kanske en viss obligatorisk volontärarbete skulle vara bra men kanske inne 25 timmar/barn för då misstänker jag att många barn försvinner bort ifrån idrotten. Utöver de obligatoriska volontärtimmarna tillkommer också den obligatoriska foundraisingen, i detta land är det ju väldigt populärt med foundraisng till allt möjligt. Simklubben har ett minimikrav på att man skänker minst 150$ till klubben varje år, känns väl inte riktigt som jag föreställer mig foundraising som borde vara frivillig utan mer som ett sätt att smyg höja träningavgiften och att få in pengar som klubben kan använda på ett lite friare sätt kanske.

Sen finns ju allt annat volontär arbete som kanske är mer den typ av volontär arbete man tänker på i Sverige när man hör ordet, typ insamling av mat och förnödenheter till hemlösa, volontärarbete på sjukhus, med skadade eller hemlösa djur m.m. Möjloigheterna till att volontärarbeta känns oändliga bara till att välja vart man vill lägga sin energi och sin tid känns det som.

Många high schools kräver som en del av skolgången att eleverna ska volontärjobba ett visst antal timmar, det gör inte Hampus high school dock får de elever som har volontärjobbat minst 80 timmar under skoltiden en extra utmärkelse när de gradueras ifrån high school. Hampus har valt att denna sommar volontärjobba på tennisklubben som han tränar på i vanliga fall som tenniscoach. Han jobbar måndag – torsdag 8.45-13.00 i stort sätt hela sommaren och kommer att lära barn i åldrarna 4-12 år att spela tennis. Han har på detta sätt fått ihop över 110 timmar volontärjobb så alla krav ifrån high school är redan uppfyllda. Vad fick han då för att ha kämpat så hårt hela sommaren? Tja ett tack ifrån huvudtränaren i klubben och ett erbjudande att få fortsätta att volontärjobba under lördagarna under hösten och ett erbjudande om att få jobba som tenniscoach mot betalning när han väl fyllt 16 år. Enda problemet med det är att vi är i landet på VISA och på det VISA:t får inte Hampus jobba vilket gör honom en aning frustrerad, pengar är ju förståeligt nog väldigt viktigt för en 14 åring 🙂

Hampus när han arbetar som tenniscoach denna sommaren:

Volontärarbete är ju i grunden väldigt bra det måste jag ju säga men samtidigt så har det amerikanska samhällets uppbyggnad på något vis gått till överdrift tycker jag. Alla uppmuntrar till volontärarbete och iallafall jag går med en liten känsla av dåligt samvete hela tiden för att jag inte gör mer. Men jag känner inte för att jobba heltid och inte få betalt för mitt arbete, kalla mig snål men sådan är jag. Givetvis hjälper jag gärna till någon gång ibland men inte konstant hela tiden varje vecka kanske, jag vill kanske lägga min tid på min familj, mina vänner och på mig själv också ibland. Men det kanske bara är egoistiskt men om jag betalar så mycket som jag gör för dagis, fritidsaktivitet osv så känner jag inte att jag också vill lägga ner oändligt många timmar i obetalt arbete också. Men visst jag blir påverkad varje gång de nämner att de gärna tar emot volontärarbetare, jag känner mig lite stressad och får lite dåligt samvete når jag inte gör mer än jag gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s